21/05/2023

16:00-18:30

Witches vs. the Patriarchy: The Witch in Stories (and in You!)

In deze workshop gaan we kijken naar heksen in verhalen: van verbitterde, oude vrouwen tot femme fatales die de duivel verleiden tot jonge, onschuldige maagden. Hoe worden heksen (en dus ook vrouwen) gepresenteerd in deze verhalen? Welke lessen kunnen we er uit halen en hoe kunnen we die toepassen op ons eigen werk? Natuurlijk nemen we ook onze innerlijke heks onder de loep en gaan met haar op schrijfavontuur.

Jente Posthuma begon haar schrijfcarrière als journalist voor o.a. De Groene Amsterdammernrc.next en de Volkskrant. Haar korte verhalen verschenen in onder meer De RevisorDas MagazinHollands Maandblad en De Gids. Ze schreef twee romans, Mensen zonder uitstraling en Waar ik liever niet aan denk. Onlangs verscheen haar boek Heks! Heks! Heks!, een hervertelling van een aantal oude verhalen met heksen in de hoofdrol.

Witches vs. the Patriarchy
Witches of the World, unite! Witchcraft is (sinds een eeuw of vijf) weer helemaal terug van geweest. Online delen veel moderne heksen hun best practices: wat moet je wel en niet doen als mercury in retrograde is, hoe reinig je je  huis met salie en hoe maak je een pasta pesto met de kruiden uit je tuin (want ja, koken en tuinieren zijn ook gewoon witchcraft). 

En als koken en tuinieren vormen van witchcraft zijn, is schrijven dat zeker! Want wat is er nou magischer dan het creëren van hele werelden met alleen je fantasie en een pen of laptop? In deze workshopreeks die we samen met De Nieuwe Liefde organiseren gaan we kijken naar verschillende vormen van witchcraft en schrijven: hoe kunnen deze elkaar versterken (en hoe kunnen we ze gebruiken om het patriarchaat omver te werpen)?

Alle Witches vs. the Patriarchy workshops:
Zondag 26 maart: The Body as a Manifestation of Horror door Yael van der Wouden (sold out!)
Zondag 23 april: Astrology as a Tool for Creating Characters door Silvana Sodde
Zondag 21 mei: The Witch in Stories (and in You!) door Jente Posthuma

Meld je uiterlijk 7 mei aan via dit formulier.

Datum: zondag 21 mei 2023
Tijd: 16.00 – 18.30 uur
Locatie: De Nieuwe Liefde, Amsterdam
Tickets: € 13,50 / € 15,-

Bekijk hier al onze workshops.

RECOMMENDED READS