18/01/2020

14:30-17:00

Stay Woke!

We leven in een wereld vol verschillende mensen die allemaal weer verschillende dromen, verlangens, angsten, worstelingen en geluksmomenten kennen. De werelden waarover we lezen zijn minder divers. De meeste (Nederlandse) boeken gaan ofwel over opgroeien in de polder of over witte mannen met een midlife-crisis. Als er al een ander perspectief is, dan is dat vaak een stereotype: de Migrant, de Moslim, de Vrouw.

Nu zijn stereotyperingen handig in gebruik, omdat iedereen ze herkent. Tegelijkertijd zijn ze ook weinig creatief. Door gebruik te maken van stereotyperingen ontkennen schrijvers bovendien dat ieder wezen multidimensionaal is. Dat ieder mens een individu is, inclusief eigen ervaringen. Wanneer je wordt gereduceerd tot je geslacht, je kleur, je religie of je seksuele voorkeur, dan worden al die andere onderdelen die jou maken tot wie je bent, ontkent.

Onder begeleiding van Hasna El Maroudi probeer je antwoord te krijgen op de volgende vragen: hoe creëer je een personage dat een andere belevingswereld heeft dan jij? Hoe herken je stereotypen en hoe voorkom je het gebruik daarvan? Hoe maak je een verhaal dat interessant is voor een breed en publiek en waar niet heel woke Twitter over valt?

Hasna El Maroudi is journalist, columnist, programmamaker en presentator. Ze schreef al voor kranten en platforms als NRC, Volkskrant, De Correspondent, Joop en Huffington Post. Daarnaast is ze co-founder van feministisch mediaplatform Lilith Mag.

Met Textual Politics organiseren The Writer’s Guide (to the Galaxy) en (A)WAKE een serie workshops waarin we ons buigen over de meer activistische kant van schrijven. Kritische columns met een knipoog, schrijven over je lichaam als daad van politiek verzet of spandoeken borduren: laat je tekst de wereld veranderen.

Datum: zaterdag 18 januari 2020
Tijd: 14.30 – 17.00 uur
Adres: MONO, Vijverhofstraat 15, Rotterdam
Kosten: € 25,- / € 12,50 (voor jongeren onder de 25 jaar, studenten en mensen met een laag inkomen)
Voertaal: Nederlands, maar er mag ook in het Engels geschreven worden

Bekijk hier al onze workshops.

RECOMMENDED READS